Activiteiten 2019

Oldtimerbeurs Genk

Op 16 en 17 maart 2019 nam Classic Daf deel aan de Oldtimerbeurs in de Limburghal in Genk. Samen met de organisatie van de Willer Historic hadden wij een mooie stand, waarin we twee Dafs en (namens de Willer Historic) een VW Kever toonden. Veel bezoekers namen de moeite om de wagens wat nader te bekijken en een praatje te maken. Sommigen hadden zelfs heel concrete vragen. Het is altijd leuk om bij zulke gelegenheden in contact te komen met geïnteresseerden in de oldtimer-hobby.


Lenterit met 11 graden…

Ongeveer 22 graden en een stralende lentezon, dat zou geweldig zijn geweest – maar in plaats daarvan kregen we de helft (11 graden) en een bewolkte hemel. De zon deed weliswaar af en toe zijn best om er doorheen te prikken, maar dat lukte niet echt… Toch zijn we blij dat de voorspelde regenbuien ergens anders vielen, want onderweg hebben we nauwelijks nattigheid gevoeld.
Even na 11 uur vertrokken 11 Dafjes en 1 Volvo 66 vanuit Daf Hobby voor de Lenterit door het zuid-Limburgse heuvelland. Onder het motto “Van Helle tot Mariagrot” reden we een leuke tocht langs talloze wegkruisen en kapelletjes. 
Blijkbaar heeft het pechduiveltje het toch voorzien op de deelnemers van onze ritten. Het is opvallend dat bij de laatste paar ritten er steeds wel een pechgeval is. Bij de avondrit was er Michels panne met de aandrijfas van zijn 44 combi, bij het aanrijden naar de zomerrit knapte een aandrijfriem van onze secretaris en vóór de start van de lenterit bleek de koppakking van de 55 van Jaak en Linda kapot te zijn… Maar als driemaal scheepsrecht is, dan kunnen we alle volgende ritten zonder pechgevallen volbrengen.
Nog een paar leuke feitjes uit de rit:
Sommige Ferrari’s willen heel graag een Daf zijn, zo leek het tenminste toen er een ‘vreemde eend’ in onze stoet van Dafjes opdook. Het moet toch vreemd uit gezien hebben voor de argeloze toeschouwers langs de weg…

Na de rit was iedereen het er over eens: het was een mooie route met verrassende plekjes en uitzichten. Ondanks de ietwat tegenvallende temperaturen toch een prima seizoensopening.


Hééél veel Dafjes op 30 juni

Onder een stralende zon reden we op 30 juni onze tweede toertocht van dit jaar. Dit was echter een bijzondere rit: de gemeente Horst aan de Maas vierde haar 800-jarig bestaan en als onderdeel daarvan was er in het plaatsje America een eerbetoon aan Hub van Doorne, de grondlegger van DAF.
Vanaf 9.30 uur werden we hartelijk welkom geheten bij Theo Verbugt en zijn echtgenote in Panningen.  Daar stonden de koffie en de vlaai al klaar op een gezellig terras. Dat was een goed begin van de dag.

Direct na de koffie naar het startpunt van het defilé in America. Daar werden we opgenomen in een enorme stoet van honderden kleine en grote DAF’s, die vanaf 11 uur langs het geboortehuis van Hub van Doorne trokken. De belangstelling hiervoor was overweldigend. Het was dan ook een bijzonder gevoel om deel uit te maken van dit eenmalige evenement. Toch sloeg het pechduiveltje ook hier weer even toe. De Daf 33 van Jan Jongen  had vlak voor het vertrek van het defilé waarschijnlijk plankenkoorts, want hij sloeg niet meer aan. “Vapour lock”, was al snel de conclusie van de experts. Dat betekende even wachten en de motor laten afkoelen. Jan hielp de natuur nog een handje door de benzineleiding met een draadje wat verder weg te trekken van het warme motorblok. “De Cubaanse manier”, noemde hij dat lachend (op Cuba hangen de oldtimers ook met draadjes en ducktape aan elkaar…) Gelukkig kon hij na een korte tijd toch meerijden met het defilé.

Aansluitend aan het defilé was er nog een korte toertocht door de omgeving die door veel mensen langs de route bekeken werd. De rit eindigde bij het Peelmuseum waar een mooie tentoonstelling rondom DAF was ingericht. Daar konden we ons hart ophalen aan oude foto’s en films, modelauto’s en een paar mooie echte exemplaren, waarvan enkele uit het DAF-museum. Het zonnige weer droeg een extra steentje bij aan de gezelligheid en de aparte sfeer. Als afsluiting van deze bijzondere dag hebben enkele leden nog een eindstop gemaakt bij een wijkcentrum langs de route, waar we (ondanks dat alles al bijna was opgeruimd) toch nog konden genieten van koffie en vlaai en bijzondere gesprekken met de buurtbewoners rond de Hub van Doornelaan.
Om het geboortehuis van Hub van Doorne nog even goed te kunnen bekijken, reden we daar nog even langs – want stoppen tijdens het defilé kon natuurlijk niet. Het was een volle dag, maar zeker een dag om niet te vergeten. Waarschijnlijk zullen er nooit meer zoveel rijdende Dafjes bij elkaar komen. Een prachtig gezicht en een mooi eerbetoon aan de grondlegger van dit unieke Nederlandse autootje.


Zomer 2019 – Hete, maar gezellige BBQ-rit

Het was ruim 30 graden op zondag 25 augustus, maar dat weerhield ‘de harde kern’ van onze leden er niet van om zich rond 11 uur te melden voor de BBQ-meeting van de club. Natuurlijk waren er ook leden die vanwege vakantie of een andere activiteit niet aanwezig konden zijn. In een zeer relaxte sfeer werden eerst de koffie en de vlaai weggewerkt, waarna we rond 12 uur vertrokken voor een leuke rit door het Limburgse land. Dankzij een routebeschrijving die ook nog een aantal interessante weetjes over de bezienswaardigheden langs de route vermeldde, was het een geslaagde rit. Hoogtepunt was ongetwijfeld onze parade door de afgezette straten van Obbicht, waar het publiek langs de route in afwachting was van de optocht van schutterijen. Wij waren (ongewild) plotseling het voorprogramma…

Aansluitend aan de rit werd de BBQ aangestoken waarna de gezelligheid alleen maar toenam. Dankzij de uitstekende locatie bij onze leden Jaak en Linda, konden we zelfs bijkletsen in een echte oldtimer-ambiance. Het thema van de dag: ‘de onderlinge band versterken’, is absoluut uitgekomen! Mede door de prima verzorging van onze gastgevers is deze dag zeer geslaagd te noemen.