LENTERIT 7 MEI 2017

LENTERIT 7 MEI 2017

Na een lange winter werd het tijd om onze Daf nog eens boven te halen. En zoals elk jaar opnieuw was het ook dit jaar de ideale gelegenheid om dit te doen tijdens de  Lenterit  met start en aankomst bij Dafhobby in Sittard, waar ondertussen ook de traditionele Dafhobby dagen plaatsvonden. We waren met z’n 17 ingeschreven voor deze toertocht met als toepasselijke naam “Langsch IJzeren Weegen”, samengesteld door Ton en Agnes Pagen,waarvoor dank. Helaas konden zij zelf niet meerijden omdat hun Daf de warme winterstalling nog niet wilde verlaten. Daardoor beschikte ik zelf over een co-piloot die de rit had samengesteld. Wat een luxe!

Na de zeer lekkere taart en koffie of thee, en een eerste gelegenheid om mekaar nog eens de Daf belevenissen van afgelopen winter te vertellen werd omstreeks 11.00 u de start voor de toerrit gegeven, niet onder een stralende zon, maar het weer was toch behoorlijk om enkele uren in de Daf te toeven.

En zoals de titel van de toer al aangaf was de rode draad van de rit den IJzeren Weg.

Ook ditmaal kwamen we in dorpen waarvan ik de naam zelfs nog nooit gehoord had, laat staan dat  ik er ooit geweest was. Thull, Klimmen, Hunnecum, Swier, Retersbeek, Termaar en Ransdaal, enz, enz, te veel om op te noemen.

En wat ik vroeger, als Vlaming, in de lagere school heb geleerd: Nederland is biljartvlak, nou ja daar klopte hier dus niks van. Ik vond het wel prachtige vergezichten die we hier aangeboden kregen.

Bij de pauzeplaatsen, het station van Schin op Heul en Simpelveld begrepen we nog beter waarom de route “Langsch IJzeren Weegen” werd genoemd: prachtige oude stationnetjes waar we ook nog de echte oude stoomlocomotieven met wagons zagen aankomen . En nog een bewijs dat we echt in het verleden aangekomen waren, waren de prachtige – hoofdzakelijk – Engelse Citroën “Traction Avant” die aan het stationnetje van Simpelveld geparkeerd stonden.

Bij het station van Schin op Heul hing aan bij het perron het bordje “verboden te voederen”, wat bij Peter de spontane opmerking ontlokte: dat is iets wat wij in België onze passagiers die uit de trein stappen niet willen aandoen…

Nu werd het stilaan tijd om terug richting Sittard te rijden om nog wat van de Dafhobby dagen te kunnen genieten.

Voor zover ik het weet is iedereen goed en wel terug thuis geraakt en denk ik dat we de deelnemers een prettige dag hebben aangeboden.

Tot de zomerrit op 20 augustus

Enkele sfeerbeelden van deze mooie dag volgen hier